Mersin Yenişehir Belediyesi, Değirmençay, Turunçlu, Karahacılı ve Uzunkaş havzasında toplam 3 bin
600 dekarlık Arı Merası ve Ekolojik Tarım Havzası kurarak Türkiye’de bir ilke imza attı. Bölgenin
iklimine uygun özenle seçilen tıbbi ve aromatik bitkilerin ekildiği alana arı kovanları da yerleştirildi.
Projenin lansmanında konuşan Başkan Abdullah Özyiğit, “Torosların eteklerindeki bu alanda bir
üretim modeli geliştiriyoruz. Bu projeyle arılar için güvenli ve doğal bir yaşam koridoru
oluşturacak, endemik ve aromatik bitkileri yeniden canlandıracağız. Bölgenin biyolojik çeşitliliğini
korurken, bal üretimini tamamen bilimsel temellere dayalı sürdürülebilir bir yapıya
kavuşturacağız.”dedi.
Yenişehir Belediyesi başlatılan ve uzun süredir hazırlıkları yapılan Manavşa Arı Merası ve Ekolojik
Tarım Havzası Projesi’nin tanıtımı yapıldı. Proje kapsamında ilk etapta 5 bin adet bitki toprakla
buluştu ve arıcılık için gerekli altyapı oluşturuldu. Üretilen ilk balların ardından Yenişehir Belediyesi,
projenin lansmanını gerçekleştirdi.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, belediyenin tarımsal destekleri ve proje ilgili katılımcılara
bilgi verdi. Konuşmasının başında üretimin önemine vurgu yapan Başkan Özyiğit, toplumların gıda
güvencesinin güçlü bir ekonomik yapıdan geçtiğini ifade etti. “Toprağı işleyen her çiftçi aslında bir
ülkenin geleceğini işliyordur” diyen Özyiğit, kırsal kalkınmanın sosyal yaşamı güçlendirmek, üreticiyi
emeğinin karşılığıyla buluşturmak ve doğayla uyumlu bir yaşamı yeniden inşa etmek olduğunu
belirtti. Manavşa Arı Merası ve Ekolojik Tarım Havzası Projesi'nin de bu anlayışla hayata geçtiğini
söyleyen Özyiğit, Torosların eteklerinde kurulacak üretim modelinin arılar için güvenli bir yaşam
koridoru oluşturacağını, endemik ve aromatik bitkileri yeniden canlandıracağını kaydetti. Başkan
Özyiğit şu ifadeleri kullandı: “Yenişehir’in üretim gücünü büyütecek, örnek teşkil edecek ve
Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan projemizin tanıtımı için bugün burada bir araya geldik. Bildiğimiz
tarım, insanlık tarihinin en kadim uğraşıdır. Ve günümüzde de bir toplumun gıda güvencesi,
ekonomisinin de bel kemiğidir. Toprağı işleyen her çiftçi, aslında bir ülkenin geleceğini işliyordur.
Kırsal kalkınma sosyal yaşamın güçlendirilmesidir, kırsalın kentle eşitlenmesidir, üreticinin emeğine
hak ettiği değerin verilmesidir. En önemlisi, doğayla uyumlu bir yaşamın yeniden inşa edilmesidir.
İşte bugün tanıtımını yaptığımız Manavşa Arı Merası ve Ekolojik Tarım Havzası Projemiz tam da bu
anlayışla şekillenmiş bir vizyonun ürünüdür. Torosların eteklerindeki bu alanda bir üretim modeli
geliştiriyoruz. Bu projeyle arılar için güvenli ve doğal bir yaşam koridoru oluşturacak, endemik ve
aromatik bitkileri yeniden canlandıracağız. Bölgenin biyolojik çeşitliliğini korurken, bal üretimini
tamamen bilimsel temellere dayalı sürdürülebilir bir yapıya kavuşturacağız. Aynı zamanda,
kooperatifimizle birlikte üreticimizi güçlendiriyoruz. Bilgiyi sahaya taşıyor, üretim tekniklerini
güncelliyor, doğru destekleri ve doğru eğitimleri sağlıyoruz.”
“Tarımsal kalkınmanın rastlantılara bırakılmayacak kadar önemli”
Kooperatifleşmenin önemine değinen Başkan Özyiğit, 2020 Ocak ayında kurulan Yenişehir Tarımsal
Kalkınma Kooperatifi'nin bu vizyonun temel yapı taşlarından biri olduğunu hatırlattı. Kooperatifle
amaçlarının üreticiyi güçlendirmek, bilgiyi tarlaya taşımak ve ürünleri markalaştırmak olduğunu
vurgulayan Özyiğit, “Karahacılı’nın nar ekşisini, Çavak’ın portakal reçelini, Değirmençay’ın
zeytinyağını markalaştırarak tüketiciyle buluşturduk” dedi.

“Ziraat mühendislerimiz, bugün sahada, tarlada, serada, bahçede çiftçimizin yanındadır”
Tarımsal desteklerin kurumsal bir yapıya kavuştuğuna dikkat çeken Başkan Özyiğit, Kırsal Kalkınma
Müdürlüğü’nün kurulmasıyla birlikte üreticinin artık sistemli bir destek mekanizmasına sahip
olduğunu ifade etti. Bu müdürlüğün, üreticiyi yalnız bırakmayan ve her aşamada dayanışmayı
güçlendiren bir yapı ortaya çıkardığını söyledi. Çiftçinin sahadaki sorunlarına yerinde çözümler
üretmeye odaklandıklarını belirten Başkan Özyiğit, Tarımsal Danışmanlık Hizmeti ile ziraat
mühendislerinin tarlada, serada ve bahçede üreticinin yanında olduğunu anlattı. “Toprak bilgiyle
yoğrulduğunda bereketlenir” diyen Özyiğit, modern tarım tekniklerinin çiftçilere aktarılmasıyla
verimliliğin arttığını söyledi.

“Yenişehir safran üretiminde marka olacak”
Alternatif ürün politikalarına dikkat çeken Başkan Abdullah Özyiğit, safran üretiminin bu politikanın
en güçlü ayağı olduğunu belirtti. 2021’de sadece iki üreticiyle başlayan çalışmanın bugün 18 üreticiye
ulaştığını ifade eden Özyiğit, bu yıl 640 kilogram safran soğanının üreticilere hibe edildiğini açıkladı.
Değirmençay'da başlayan üretimin Uzunkaş ve Emirler’e kadar yayıldığını söyleyen Başkan Özyiğit,
Yenişehir’in artık yüksek katma değerli ürünlerle anıldığını vurguladı.
“Toprağı kimyasaldan korumak için organik solucan gübresi ürettik”
Toprağı güçlendirmeye yönelik çalışmalara değinen Başkan Özyiğit, organik solucan gübresi
üretimiyle 150 bin litre gübrenin üreticilere ücretsiz dağıtıldığını, bunun piyasa değerinin 20 milyon
TL’yi aştığını belirtti. Bu desteğin toprağın sağlığını koruyan, verimliliği artıran ve üreticinin maliyet
yükünü azaltan önemli bir adım olduğunu söyledi.
“Kırsalın boşalmadığı, gençlerin üretime döndüğü, bereketin yeniden toprağa yayıldığı yollar
bulmalıyız”
Bugün tanıtımı yapılan projeye ayrı bir parantez açan Başkan Özyiğit, burada sadece bitki dikilmesinin
ya da arı yerleştirilmesinin değil, aynı zamanda Yenişehir’in doğasının korunmasının ve üreticinin
güçlendirilmesinin hedeflendiğini vurguladı. “Bilimsel veriye dayalı üretim modelleri geliştiriyoruz”
diyen Özyiğit, “Bugün lansmanını yaptığımız Manavşa Arı Merası ve Ekolojik Tarım Havzası Projemiz
ise tüm bu çalışmaların bir devamıdır. Kısacası burada yaptığımız iş; sadece bitki dikmek, arı
yerleştirmek değil. Burada yaptığımız iş; aynı zamanda bu kentin doğasına sahip çıkmak, üreticisini
güçlendirmek, Yenişehir’in üretiminde yeni bir yol açmaktır. Yani doğal ekosistemi koruyor ve
bilimsel veri ile hareket ediyoruz. Aynı zamanda üreticiyi ve kooperatifleri güçlendirerek, bölgedeki
üreticilere yeni ekonomik fırsatlar sunuyoruz.İklim krizi karşısında dayanıklı, toprağı koruyan, suyu
doğru kullanan, biyoçeşitliliği artıran üretim modelleri geliştirmeliyiz. Kırsalın boşalmadığı,
gençlerin üretime döndüğü, bereketin yeniden toprağa yayıldığı yollar bulmalıyız. İşte bizim de tüm
çabamız budur. Bu proje, aynı zamanda güçlü bir iş birliğinin ürünüdür. Bu nedenle Mersin
Büyükşehir Belediyemize Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifimize, Orman Genel
Müdürlüğüne, İl Tarım Müdürlüğüne, akademisyenlerimize, üreticilerimize ve bu vizyonu
sahiplenen tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum.”
Yenişehir Belediyesinin çalışmaları bir ödül iki kabul aldı
İklim değişikliğine uyum ve yeşil dönüşüm konusunda elde edilen uluslararası başarıları paylaşan
Başkan Özyiğit, Yenişehir’in Avrupa Komisyonu’nun Destination Earth (DestinE) programında
Avrupa’daki 6 pilot şehirden biri seçildiğini açıkladı. Bu kapsamda ilçede ısı adası etkisi, sıcaklık
artışının sağlık ve üretkenlik üzerindeki etkileri ile dijital ikiz üzerinden iklim senaryolarının analiz
edileceğini söyledi. Ayrıca, Marmara Belediyeler Birliği’nin İNŞA – İklim Nötr Şehirler Ağı Programı’na
dahil edildiklerini belirten Özyiğit, bu programla iklim uyumu kapasitesinin güçlendirileceğini,
sürdürülebilir ulaşım, enerji verimliliği ve yeşil altyapı gibi alanlarda uluslararası uzmanlarla çalışma
fırsatı elde edileceğini ifade etti.
Türkiye Bilişim Derneğinden Yenişehir Belediyesine ödül
Konuşmasının sonunda teknoloji ve akıllı şehir uygulamalarına dikkat çeken Başkan Özyiğit, Türkiye
Bilişim Derneği tarafından düzenlenen “12. Bilişim Yıldızları 2025 Yerli ve Milli/Özgün Proje
Yarışması”nda “Mikroiklim Yenişehir Projesi” ile birincilik ödülü aldıklarını duyurdu. Bu başarının,
Yenişehir’in inovasyon ve teknoloji odaklı vizyonunun ulusal ölçekte tescillenmesi açısından önemli
olduğunu söyledi.
Lansman kapsamında çeşitli kurum temsilcileri ve uzmanlar da görüşlerini paylaştı. Yenişehir
Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Şamil Beştoy, bölgede yürütülen çalışmaların
ayrıntılarını aktardı. Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt ise arıcılığın bölgedeki gelişimi ve
sürdürülebilir arıcılık politikalarından söz etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler
Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu de Mersin Büyükşehir Belediyesinin arıcılığa yönelik desteklerini
anlattı.
Lansman bal tadımıyla tamamlandı
Programın sonunda Manavşa Arı Merası’nda üretilen ballardan oluşan bir tadım masası kurularak,
katılımcılara projenin ilk ürünleri ikram edildi.

